Moneda social

Què és la moneda social?

La moneda social és una unitat monetària no oficial que ens permet comptabilitzar els béns o serveis que s’intercanvien a través de l’Ecoxarxa, per tant, és una unitat de compte i mesura que retorna a la moneda el seu sentit original.

La moneda social és alternativa i complementària a la moneda oficial, apareix a través del consens entre els membres de la comunitat i crea un espai alternatiu d’intercanvi.

La moneda social de Girona és l’Ecogir.

El seu valor és equiparable al de l’euro i al de les altres monedes socials:

1 ECOGIR ≡ 1 EURO ≡ 1 ECOSENY i resta de monedes socials properes

 

El seu suport pot ser tan físic (paper) com informàtic (Sistema Virtual d’Intercanvi -> Community Exchange System -CES).

Com funciona?

Per començar els intercanvis no cal que tinguis Ecogirs; en donar-te d’alta a l’Ecoxarxa de Girona disposaràs d’un marge de confiança de 100, ampliable fins a -500 a mesura que vagis oferint béns i serveis a la resta d’usuaris. També pots aconseguir Ecogirs canviant euros per moneda social (1 a 1)

Els intercanvis es registren a través de l’ICES  un programa informàtic que permet dur la comptabilitat de manera senzilla i transparent. També facilita els intercanvis amb la resta de xarxes de moneda social de Catalunya i d’arreu. Per participar-hi, tant sols t’has de registrar al grup Ecoxarxa de Girona i incloure les teves ofertes (tres com a mínim). Els preus s’expressen totalment en Ecogirs o parcialment en euros i Ecogirs (fins a un 50%). Tant sols pots augmentar el percentatge en euros (fins a un 85%) en una d’elles.

Per permetre la viabilitat del sistema comptable, els usuaris no podran excedir-se del límit negatiu. En cas de superar-lo, l’administrador bloquejarà el seu compte. Si abans que això succeeixi, l’usuari realitza alguna compra, la quantitat percebuda pel venedor anirà al compte de l’administrador en concepte de penalització.

Si tens dificultats per accedir a Internet, l’Ecoxarxa t’assignarà un acompanyant que t’ajudarà a realitzar les transaccions a través del programa, perquè la falta de coneixements informàtics no sigui un problema!

Cadascú determina el valor del treball o dels béns. No ve donat per un sistema econòmic global extern al nostre control. Podeu utilitzar l’Ecogir en les vostres transaccions però també el troc, la cessió, el lloguer, el temps…

Per afavorir els intercanvis, disposem d’un parell de punts d’intercanvi a la ciutat de Girona on deixar els productes en cas que dos usuaris tinguin dificultat per trobar-se físicament.

Per què la moneda social?

No té interès. No es pot especular amb ella i no s’encareix amb el pas del temps. Donar crèdit o acumular-la no té sentit.

No és escassa. La seva creació va íntimament lligada a la riquesa que crea el propi individu mitjançant les transaccions que realitza. Es crea amb el treball i no amb el deute.

Emissió regulada per la comunitat (democràcia). Les persones que formen part de l’Ecoxarxa es reuneixen regularment per dur a terme acords sobre el seu funcionament.

Guarda la riquesa allà on es crea. És una economia bàsicament local.

Instrument de mesura. Serveix per posar un valor als béns i serveis.

Es basa en la confiança i la solidaritat. Fomenta les relacions socials entre els seus integrants i atorga una dimensió ètica a les transaccions econòmiques.

Inclusiva. Reconeix el caràcter multidimensional de l’ésser humà i permet als individus desenvolupar activitats considerades com a “improductives” per l’actual sistema.

 

La xarxa:

– Potencia l’economia local i de proximitat, esdevenint una oportunitat per a sentir-nos útils dins una comunitat i fent-nos adonar del que sabem i podem fer (que, en general, són més coses de les que pensàvem).

– Facilita les relacions entre les persones basades en la confiança i el suport mutu i alhora pretén satisfer les necessitat bàsiques d’alimentació, salut, lleure, coneixements, etc. Entre tots els béns i serveis oferts hi pots trobar:

 

Productes d’alimentació

Consultes de salut

Olis i cremes medicinals

Productes de neteja

Suport informàtic

Transport compartit

Cura de persones

Idiomes

Lampisteria, jardineria i ferreria

Serveis de comptabilitat

Reflexologia, ioga i acupuntura

 

 

Anima’t a participar a la xarxa i ajuda a fer més gran aquest llista

Deixa un comentari